International Architecture Competition

Irish
Cult Music
Venue

Results

Foreword

Leap, a village in County Cork, is located near the southern tip of Ireland. The town’s full name of “O’Donovans Leap” is adopted from the story of an Irish chieftain who, pursued by British soldiers, escaped by jumping on horseback across a deep ravine located here. The village is home to a collection of bars and the beloved music venue Connolly’s of Leap. The venue’s building is historic to the region, having functioned as a pub since 1810, and it has championed providing live music through three family generations - the current owners and operators of the Connolly’s of Leap, were both born and raised in the building. The venue was closed to the public from 2006 until 2015, when it was reopened with a renewed enthusiasm to support musicians.

This competition tasked participants with envisioning a concept for a renovation and programmatic extension of the Connolly’s of Leap venue. The site, located on a steep hill next to the storied ravine and a waterfall, contains the existing music venue building and family quarters, as well as a collection of outbuildings today used for storage. Participants were challenged to re-think the site and its ability to offer a unique setting for musical performance in two ways: first the refurbishment of the existing venue with the possibility of altering it with design interventions; and second, an expansion within the site to include the following recommended programs: an external performance zone with a bar, a cafe or restaurant, external seating area, a recording lab, management offices, a creative workshop and studio spaces, exhibition spaces, a waterfall viewing deck, parking, guest quarters for visiting artists, and a sound engineering booth for stage. This list of programs was left open to interpretation and modification by each participant.

Several factors were considered by the jury while reviewing the submissions. Those which were considerate of the landscape, as well as the integrity and spirit of the existing venue, were reviewed favorably. The jury also gave importance to design which acknowledged the ravine, waterfall, and neighborhood context. The winning proposals offer flexible building plans, and programs which test new ideas for viewing and performing. Bee Breeders would like to thank all participants for their submissions, and looks forward to further development of Connolly’s of Leap’s site and venue.

1ST PRIZE WINNER

Project Name

The Leap United Kingdom

Project authors

Ian O'Brien
Enrique Garcia Blázquez
Oliver James

jury commentary

The jury found this submission to be buildable, well-suited for its site, and respectful of the existing building. It intelligently reorganizes the music venue, and it’s primary modification is the insertion of a raised glass skylight, allowing natural light to penetrate the event space. Using materials of timber, local stone, and charred oak, the submission introduces four new buildings, well-situated on the hillside and housing band accommodations, a workshop, a studio, and an exhibition space. The jury applauds the clarity and unique hand-drawn quality of the participant’s illustrations, and it encourages the designer to further develop the interior experience of these smaller structures.

NEWSLETTER

ARCHITECTURE COMPETITIONS
AND AWARDS

2ND PRIZE WINNER

Project Name

Connolly's of Leap: Shaping the Sound United States

Company

Kga architecture

Project authors

Kga Architecture

jury commentary

In the submission that most challenged the existing site, “Shaping the Sound” carved from the hillside to compose a series of semi-underground spaces with curved shapes that take cues from instrument design. It proposes a number of viewing points from which to observe the site, and both internal and outdoor events. In the submission’s street elevation drawing it highlights the only interventions visible from the neighborhood to be two timber structures, which anchor the site and give it the potential to become a landmark. The submission’s sectional drawings are especially provocative. The jury questions the total removal of trees from the site and suggests the designer to consider the site’s existing vegetation.

3RD PRIZE WINNER

Project Name

Rooted|Rootless United States

Project authors

Lisa Mullikin
Kevin Stevens

jury commentary

“Rooted/Rootless” focuses the design of the expanded music venue around a central tree. A series of gardens connected by ramps brings visitors from the existing preserved building to a waterfall viewing zone and large new music arena set on the hillside. The arena is covered by a faceted canopy, the submission’s principle design move. The canopy appears to float above the existing venue, infusing it with a dynamic new form and material. The designer’s hillside section represents well the relationship of spaces and the importance of the existing natural elements in the proposal. The jury questions the function of the mobile armatures structuring the canopy and supports the designer to expand on this idea in other elements of the project.

BB STUDENT AWARD+
BB GREEN AWARD

Project Name

Bring the Artist and the Audience will follow Lithuania

University

Vilnius academy of arts

Project authors

Ineta Leonavičiūtė

Honorable mentions

Project Name

Low-Def United States

Project authors

Andi Reeder
Kirk Malanchuk

Project Name

Rhetoric of a piece of music Chile

Project authors

Gonzalo Ignacio Garrido Courbis

Project Name

Irish Cult Music Venue Australia

Project authors

Robert Leslie Hillman

Project Name

From Venue to Center Germany

Project authors

Aleksandra Marjanović
Ciarán Duffy
Dragana Ćiprijanović

Project Name

Connolly's Yard United States

Project authors

Marty Sandberg
Cristina Gallo McCausland

Project Name

Path Spain

University

Upc-etsav

Project authors

Guillem Roca Canals
To access competion downloads please enter your email address:
OK
To access competion downloads please enter your email address:
OK